Oldal kiválasztása

Kezeletlen scoliotikus görbületek modellje: SRS (Scoliosis Research Society) által finanszírozott ISICO kutatás

2021.08.04. | ISICO, kutatás

ISICO (SEAS) egy új, nagyszabású tanulmányba kezdhetett. A kutatás célja a kezeletlen scoliotikus görbületek prediktív modelljének meghatározása. A tanulmány különlegessége, hogy az 1966-ban alapított SRS (Scoliosis Research Society), amely a scoliosis kezelésére alapított társaságok egyik legrégebbike és többnyire sebészek alkotják, döntött a kutatás finanszírozásáról, elismerve annak hasznosságát. A projekt következő áprilisban kezdődik és jó pár évig fog tartani, dr. Eric Parent együttműködésével a kanadai Alberta Egyetemről.

„Ez egy longitudinalis retrospektív tanulmány – pontosítja Dr. Francesca Di Felice, az ISICO fizikusa és kutatója – amely 2003-tól napjainkig a mi archív klinikai adatainkra támaszkodik. A vizsgálatba bevont adatbázisban valamennyi idiopáthiás scoliosisban szenvedő beteg (mindhárom formája: infantilis, juvenilis, és serdülőkori, így egészen 18 éves korig) megtalálható, akiken számos röntgenvizsgálatot végeztek a terápiás kezelések megkezdése előtt. A kezelés előtti röntgenfelvételek a betegség természetes fejlődéséről nyújtanak információt, az ilyen adatok gyűjtése és elemzése lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon követhessük a prediktív modelleket, megértsük a görbületek viselkedését kezelés hiányában, és hogy ellenőrizzük a kezelések hatékonyságát.

Az SRS mind a kutatási terv biztonságát, mind az alkalmazott módszertant elismerte a leendő eredmények hasznossága mellett. Az idiopáthiás scoliosis progressziós folyamatának megértése lehetővé tenné a megfelelőbb kezelések kiválasztását.

error: Védett tartalom!!