Oldal kiválasztása

SEAS

Scientific Exercises Approach to Scoliosis

A SEAS a scoliosis gyakorlatok tudományos megközelítését jelenti. Egy leírt és kielemzett gyakorlatsor-protokoll, mely a lyoni scoliosis iskolából nőtte ki magát. Bizonyos elemeit átvéve, új gyakorlati szempontokkal és sok tapasztalattal gazdagítva vált a mai Olaszország legelterjedtebb scoliosis terápiájává. Fejlesztése folyamatos az ISICO tudományos kutatásainak és hatékonysági vizsgálatainak köszönhetően. (ISICO: Istituto Scientifico Italiano Colonna Vertebrale – Olasz Gerincgyógyászati Tudományos Intézet) A páciensek számára evidence based gyakorlatokkal szolgál. Oktatása világszerte folyamatos.

Az ISICO-ról

Olasz Gerinc Tudományos Intézet (ISICO: Istituto Scentifico Italiano Colonna Vertebrale) a gerinc konzervatív rehabilitációs területén tevékenykedik. A klinikai gyakorlaton túl, kutatásokat végez, terápiákat fejleszt. Nemzetközi partnerekkel működik együtt.

Bár az ISICO 2002-ben alakult, a rehabilitációban már régebben is jelen volt. A 60-as évek elején Antonio Negrini és Nevia Verzini megalapították a „Centro Scoliosi”-t Vigevanoban a gerincferdülés rehabilitációs ellátására, összesítve az akkori Európa legfontosabb scoliosis központjainak tapasztalatait (Franciaország, Svájc, Svédország, Belgium, Hollandia, és az egykori Szovjetunió). Szoros együttműködés alakult ki a Center de Massues központtal, Lyonban (Franciaország), az egyik legrangosabb európai scoliosis központtal. Tudományos teamet alakítottak, hogy kizárólag tudományos kutatásokra alapozott scoliosis terápiát dolgozzanak ki. Később több intézet, alapítvány és gyógytornász csatlakozásával fejlődött. Ebből emelkedett ki a SEAS eljárás, ami mára Olaszország legelterjedtebb scoliosis terápiája lett.

Alapelve a személyre szabott önkorrekció: a páciens külső segítség nélkül, aktív izommunkával korrekciót hoz létre (aktív önkorrekció), az előzetes RTG és fizikális vizsgálat alapján. Az önkorrekció minden esetben személyre szabott mozdulatokból áll. Az önkorrekciós mozdulatra építve, stabilizációt, izomerőt, neuromotoros kontrollt, proprioceptív edzést és egyensúlyt fejlesztő dinamikus gyakorlatok adják a terápiát. A gyakorlatok a mindennapi élethelyzetekbe is bekerülnek. A SEAS célja, hogy elkerülje, vagy lassítsa a scoliotikus görbületek merevvé válását, oly módon, hogy a növekedés időszak végére a gerinc várhatóan stabil (tovább nem romló) görbületekkel rendelkezzen. A gyakorlatok mindig szükségszerűek fűző viselése esetén. Ekkor a merevített testtartás minden mellékhatásának csökkentését, a gerinc fiziológiás funkciójának megtartását segíti. Fűzőről való leszoktatás, majd végleges elhagyás időszakában stabilizálja a görbületekben elért pozitív változásokat.

A SEAS saját vizsgálati rendszerrel dolgozik. A görbületeket nem egy előre megadott osztályba sorolás alapján kezeli, hanem a kitérések 3 síkjában végzett speciális méréseket figyelembe véve kínál személyre szabott korrekciót. A gyakorlatban kivitelezett korrekciót a páciens egyéni képességeihez (görbület rugalmassága, izomerő, életkor, stb.) igazítja. Kizárólag a gerinc izmai által kell létrehozni, a helyzet eléréséhez és megtartásához nem használ külső segédeszközöket (bot, párna, bordásfal, stb.), vagy egyéb testrészeket (medence, csípő, felső végtagok,…). Ezzel a direkt megközelítéssel növeli a gerinc kiegyenesedésére (korrekcióra) való képességét. A korrekció felállításához szükséges mérések után funkcionális vizsgálatokat végez. Ennek eredményei alapján állíthatók össze a személyre szabott gyakorlatok -gyakorlatsorok-, melyek a korrigált helyzet megtartását, reflexes beállítását, mindennapokba való beépítését szolgálják. A gyakorlatok változatosak, a fizioterapeuta és a páciens közös döntése alapján rendszeresen újíthatók, változtathatók.

Modern evidence based terápia

SEAS egyik jellemzője a „modernitás”: ’80 -as években született (bár a ’60 -as évek Lyon iskolájához nyúl vissza). A régebbi iskolákhoz képest hatékonyabb technikákat alkalmaz a tanulás terén: a gyakorlatokat szándékosan és folyamatosan frissítik az unalom elkerülése és az idegrendszer változatos serkentése érdekében.

A SEAS a kezelési szakasztól függően 60-120 perces betanítást igényel, havi, két havi, vagy negyedéves kontrollokkal. A betanítások után a páciensek otthonukhoz közeli rehabilitációs központokban vagy otthon is végezhetik a gyakorlatokat, heti 2-3 alkalommal, alkalmanként 45 percen át, vagy sűrűbben, de rövidebb ideig, 20 percen át. A minimum negyedéves kontrollok alkalmával a gyakorlatok frissítendők a scoliosis alakulásának és a páciens igényeinek figyelembe vételével. A SEAS a gyakorlatok betanításával lehetővé teszi távolról érkező páciensek gondozását is. A betanítást kizárólag az ISICO által szervezett továbbképzés záróvizsgáját sikeresen letevő gyógytornászai végzik.

Evidence based

Az összegyűjtött eredmények alapján az ISICO kutatói bizonyították a SEAS protokoll hatékonyságát azokkal a betegekkel szemben, akik más, nem scoliosis specifikus kezeléseket követtek. (Az eredményeket a nemzetközi szakirodalomban publikálták, a Pubmed internetes felületén elérhetők). Tudományosan bizonyított, hogy a gyakorlatok képesek csökkenteni a fűző használatának szükségességét, valamint a már fűzővel ellátott páciensek esetében ennek elhagyáskor biztosítják az elért korrekció fenntartását.

Ezen utolsó témakörben ISICO klinikai munkája elismeréseként nyerte el a SOSORT (Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment) 2008-as klinikai kutatási díját, a scoliosis konzervatív kezelésének legfontosabb díját.

Erről olvasható még itt és itt.

error: Védett tartalom!!